Airco

 

Airco service wordt vanaf het derde levensjaar van een terugkerend, twee jaarlijks onderhoud. Dit omdat de airco 10% koudemiddel verlies heeft per jaar. Door dit onderhoud voorkomt u kostbare reparaties!

Airco service uitvoeren
Allereerst wordt er gecontroleerd in welke staat alle delen van de airco zich bevinden. Daarna wordt de werking in de huidige staat van de airco gecontroleerd. Als het systeem leeg blijkt en niet meer werkt wordt het afgeperst met stikstof. Dit is nodig om de werking- en lekkagetest uit te kunnen voeren. Hierna wordt het systeem weer leeggezogen en kan worden beoordeeld hoeveel koudemiddel er verloren is gegaan. Dit is het punt waarop de filter-droger, indien nodig, wordt vernieuwd.
Daarna wordt het airco systeem gevacumeerd. Dit vacuum wordt even vastgehouden om de lekkage test te kunnen uitvoeren. Na deze lekkage test wordt de airco gevuld met de juiste hoeveelheid koudemiddel. Hierbij wordt ook contrastvloeistof toegevoegd om kleine lekkages achteraf snel te kunnen opsporen. Als dit achter de rug is wordt als laatste stap de werking van de airco en de bijbehorende drukken en temperaturen gecontroleerd.

Overige werkzaamheden aan airco's

  • Het repareren van leidingen en de bijbehorende koppelingen aanpersen
  • Het opsporen en repareren van storingen. Denk hierbij aan het uitlezen van computers en/ of het herstellen van airco en kachel units.
  • Het leveren van onderdelen: compressoren, filterdrogers, condensors, vitting materiaal, leidingen, slangen, olie, koudemiddelen en gereedschappen

De aircoservice is ook te combineren met een onderhoudsbeurt.

Airco storing vaststellen
Het kan voorkomen dat tijdens de airco service blijkt dat een airco systeem defect is. Deze moet logischerwijs eerst worden gerepareerd om vervolgend alsnog gevuld te kunnen worden. In dit geval wordt er eerst voor u genoteerd wat er defect is en wat de kosten zullen bedragen voor ik aan de slag ga. Het vaststellen van een airco storing zal ongeveer een uur duren.

Bij het vernieuwen van een compressor moet het systeem gespoeld worden om vuil te verwijderen. Deze behandeling is alleen mogelijk in combinatie met een totale reparatie.

Het cleanen van de kachelunit en interieur
De kachel unit is een ideale schimmelkwekerij. Dit ervaart u als een 'zweetvoeten stank', die door de kachel het interieur wordt ingeblazen. Gezien het feit dat dit kan leiden tot allergische reacties is deze lucht niet alleen onprettig maar ook nog eens zeer ongezond.

De behandeling bestaat uit het reinigen van de kachel unit en de spoorelementen in de bekleding van het interieur. Ook wordt de airco verdamper extra ingespoten en wordt het interieur filter vernieuwd (meerprijs).
Ook deze behandeling wordt, indien nodig, om de twee jaar herhaald en zal zo'n vier uur duren.

Ook kunnen wij door middel van een ozon behandeling nare luchten, zoals rook, uit het interieur verwijderen. 

Het kostenplaatje
-Airco service met contrastvloeistof €80 
- Airco storings diagnose €60,00
- Kachel unit reinigen i.v.m. stank €68,50-

Wij repareren en onderhouden ook R1234YF systemen. 

De opbouw en werking van het systeem
De compressor perst het koudemiddel samen waardoor de temperatuur oploopt. Het hete gas dat hierdoor ontstaat wordt door de condensor gekoelt en geconAircodenseert tot een vloeistof. Vervolgens wordt het gefilterd en ontvochtigt door de filter droger.
Het expantie ventiel verlaagd op zijn beurt de druk waardoor er verdamping ontstaat. Doordat de warmte op deze manier wordt onttrekt aan de oppervlakte van de verdamper, koelt de lucht hierdoor af tot 5 graden. Deze koude (droge) lucht wordt het intereieur ingeblazen. De compressor zuigt vervolgens het koudemiddel weer aan en de cyclus is compleet!

In de koudemiddel circulatie wordt ook olie meegenomen. Op deze manier wordt de compressor gesmeerd. De koelcapaciteit en de smering wordt minder bij een weg lekkende hoeveelheid koudemiddelen (+/-10% p/j). Dit is dan ook de reden dat de airco service om de twee jaar uitgevoerd wordt.